tiistaina, tammikuuta 23, 2007

Listasijoituksia ja listasijoituksia

Suomen virallisen albumilistan merkitys on imagollinen. Kaupallista menestymistä se mittaa huonosti, vaikka sitä varmaan jossain vielä siinäkin merkityksessä pidetäänkin.

Ainakin näin alkuvuonna, heti joulun jälkeen, listan seuraaminen on mielenkiintoista. Kaksi viikkoa sitten alkanut levyale pisti viime viikon listan uusiksi, ja esimerkiksi sellainen uutuus kuin 16 vuotta sitten julkaistu Metallican Black Album nousi listasijalle seitsemän. (Tämä panikin miettimään, että onko se oikeasti nyt saatavilla alle kympillä. Jo vuosia olen ihmetellyt, miten kyseistä levyä on myyty vielä täyteen hintaan vaikka se onkin - niin - vanha)

Hauska tapaus oli myös Ultrasportin nouseminen julkaisuviikollaan sijalle 36. Levyä myytiin kuudessa kaupungissa seitsemässä levykaupassa. Toisin sanoen, melko huono jakelu jos sillä listasijoituksia haettiin...

Uusin Rumba (1/07) kertoo kuitenkin karumpaa uutista listasijoituksien saavuttamisen helppoudesta. Se onnistuu jopa vahingossa. Räppäri Asan epävirallinen mixtape-julkaisu Foetida nousi listaneloseksi, vaikka levyä ei siis virallisesti ole julkaistukaan. Netti- ja selkäreppujakelun lisäksi levyä myytiin "piskuisessa" The Funkiest -levykaupassa, mistä sen myyntimäärä ilmoitettiin Ylelle. Tämän yhden liikkeen myynnin perusteella tarjoiltiin siis artistille nelossija, joka korjattiin vasta kun artisti asiasta ilmoitti.

Ylellä listoja kokoava Kimmo Sahramäki kommentoi kömmähdystä, että kahta viikkoa aiemmin levyn myynti ei olisi nostanut sitä "vahingossakaan 40 parhaan joukkoon". On siis listasijoituksia ja sitten on listasijoituksia.

Asan Foetida-mixtapen latauslinkit löytyvät artistin myspace-sivulta.

1 sanottua

Anonymous Anonyymi sanoi...

Ah. Voin siis jatkossakin jättää listat lukematta...

Silti tuntuu, että pitäisi olla jotenkin vihainen, mutta kenelle?

sunnuntaina, 28 tammikuuta, 2007  

Lähetä kommentti

<< Home